10-09-2020 HB Café Enschede: Burn-out & Bore-out

In Verslagen HB-Cafés by HB-Café Enschede

Tijdens het HB-Café van 10 september 2020 staat het thema Burn-out & Bore-out centraal. Peter Overzier, spreker van deze avond, neemt ons eerst mee in wat dat dan is, hoe je het herkent en wat de verschillen zijn. Dat doet hij o.a. aan de hand van het Model van Karasek over Jobdemand en Jobcontrol (zie afbeelding).

Met het beantwoorden van de vragen op de Dutch Boredom Scale krijgen de deelnemers inzicht in welke mate ze zelf tekenen van bore-out vertonen. Herkenbaar zijn o.a. de lichamelijke klachten, negatief zelfvertrouwen, schaamte over het hebben van een bore-out, imposter-syndroom.

Na de pauze wordt ingegaan op de relatie tussen bore-out en hoogbegaafdheid. De deelnemers herkennen de link met faalangst, de lat hoog leggen, gedrevenheid, sterk rechtvaardigheidsgevoel, snel denken en schakelen, alles leuk vinden en niet kunnen kiezen, verlangen naar uitdaging.

We ronden de avond af met het zoeken naar mogelijke oplossingen voor een bore-out, die we ook deels zelf kunnen beïnvloeden. Dingen die voorbijkomen: het belang van zingeving en waardering in je werk, contact met gelijkgestemden, gevoel dat je nodig bent, afwisseling, nieuwe dingen doen en leren, trainen van collega’s, bespreken met je leidinggevende, in een vroeg stadium aangeven dat je uitdaging en prikkels nodig hebt, een eigen bedrijf starten.

We waren blij dat het lukte om ook met de coronamaatregelen een waardevolle avond te organiseren waarin deelnemers, op afstand, elkaar konden ontmoeten!