20-11-2020 HB-Café Zeeland: Acceptance Commitment Therapie, wat kun je er als HB-er mee?

In Geen categorie by HB-Café Zeeland

Op 20-11-2020 heeft het eerste Zeeuwse online HB-café plaatsgevonden. Via Zoom maakten we kennis met Elkie Leenen en de Acceptance and Commitment Therapy. Deze therapievorm heeft het doel om de psychologische flexibiliteit te vergroten, waardoor omgang met moeilijkheden in ons functioneren wordt vergemakkelijkt. ACT gaat uit van zes basisprincipes:

 1. Acceptatie: hoe kun je de negatieve dingen in je leven omarmen?
 2. Defusie: ben je je ervan bewust dat je als persoon niet één bent met je gedachten en dat het mogelijk is om afstand te nemen van je gedachten?
 3. Contact met het hier en nu: wie ben je nu in relatie tot wie je was?
 4. Zelf als context: hoe ze je jezelf en hoe dominant is je zelfbeeld voor wat je in het leven doet?
 5. Waarden: wat maakt mijn leven waardevol en wat geeft mij de boost in wat voor mij belangrijk is?
 6. Toegewijd handelen: hoe handel je in de richting van je waarden? Wat is het eerste wat je doet en wat doe je op de langere termijn?

Centraal staat dat je altijd een keuze kunt maken: handel je al dan niet in de richting van je waarden en wat maakt dat je tot deze keuze komt?

In break-out-rooms is in kleine groepjes gesproken over de copingsstrategieën die voor ons bekend zijn en wat voor ons waardevol is in het leven. Op deze manier maken we de koppeling tussen de theorie van ACT en onze dagelijkse praktijk.

Voor verdere vragen over ACT bij hoogbegaafden staat het u vrij contact op te nemen met Elkie (info@kanshin.nl). Ook kunnen de volgende boeken interessant zijn:

 • Houden van dingen die niet perfect zijn van Haemin Sunim.
 • Werkboek Hooggevoeligheid en Mindfulness van Carolina Bont.
 • Acceptatie- en Commitmenttherapie voor Dummies.
 • De valstrik van het geluk van Russ Harris.
 • Time to Act van Gijs Jansen.