16-10-2018 HB-Café Enschede: Succesangst

In Archief Enschede by HB-Café Enschede

Op 16 oktober werd het al weer 7de HB-Café Enschede gehouden. Deze prachtige nazomeravond ging over het thema Succesangst. Sandra Leefmans, coach, adviseur, trainer, cultureel antropoloog en auteur van het in maart 2018 verschenen boek “Te slim om te slagen; over succesangst bij hoogbegaafden”, nam de ca. 25 deelnemers mee in het hoofd en de wereld van mensen met succesangst.

Voor de meeste deelnemers niet geheel en al onbekend, zo bleek ook uit de reacties op de eerste vraagstellingen die zouden kunnen wijzen op succesangst. Heb jij jouw goede cijfer wel eens niet verteld aan iemand met een laag cijfer? Of ben je wel eens verbaasd geweest over het resultaat in relatie tot de moeite die je erin stopte?

Vervolgens doken we achtereenvolgens dieper in de definitie en achtergronden van succes en succesangst en het verschil met faalangst. Hoe je succesangst bij jezelf en anderen zou kunnen herkennen. En tot slot, wat je er zelf of met hulp van anderen aan kan doen om het te verminderen of te voorkomen. Accepteer je angst én laat je er tegelijkertijd niet door tegenhouden! Deze laatste zin op de laatste dia van de presentatie, zou zomaar eens een mooi begin van dat proces kunnen zijn…

De deelnemers gaven na afloop aan dat ze het een goede en waardevolle avond vonden, met veel nieuwe inzichten over succesangst, kenmerken en achtergronden. En natuurlijk bleven er ook vragen, vooral hoe er zelf concreet verder mee om te gaan. Voor ons was deze avond zeker een succes!