28-09-2018 HB-Café Arnhem: Hoogbegaafdheid, meer dan een hoog IQ

In Archief Arnhem by HB-Café Arnhem

Op vrijdagavond 28 september was er een HB-Café in de Coehoorn in Arnhem.
Dit is het verslag.

Vrijdag 28 september jongstleden hebben wij als team van HB-Café Arnhem weer enorm genoten! Het thema van deze avond was “Hoogbegaafdheid. Meer dan een hoog IQ”.

We zijn blij dat we veel nieuwe gezichten hebben mogen verwelkomen!

De avond richtte zich op volwassenen die (net) ontdekt hebben dat ze hoogbegaafd zijn, of het vermoeden hebben dat ze dat zijn en daar meer over willen weten. Ook volwassenen die te maken hebben met hoogbegaafden in hun omgeving (werk) en op zoek zijn naar informatie waren van harte welkom.

(Onze) Rianne van de Ven speelde mooi in op het aanwezige publiek. In het begin nog enigszins bleu, gaandeweg ontstonden mooie gesprekken, borrelden vragen op en kwam men tot inzichten.

Rianne startte de avond met een uiteenzetting van diverse theorieën over intelligentie en hoogbegaafdheid. De wijze van aanvliegen, startend vanuit een heel breed (historisch) perspectief, was prettig. De ‘kijk’ op hoogbegaafdheid ‘door de jaren heen’ is hiermee op verhelderende wijze weergegeven.
Het zelfreflectieve-deel met opdrachten (waarbij een ieder van Rianne expliciet uitgenodigd werd om op de eigen gewenste manier deel te nemen/ interactief was een mogelijkheid maar zeker niet verplicht) was een fijn inzichtgevend intermezzo.

Na afloop van de avond heb ik uitgebreid gesproken met twee van de aanwezigen. De één voelde zich enorm begrepen, had erkenning en herkenningsmomenten ervaren. De ander (een geïnteresseerde hulpverlener) kwam tot het inzicht dat hoogbegaafdheid zoveel meer omvat dan alleen maar iets snel snappen. Voor haar als hulpverlener heeft de avond inzichten opgeleverd waar cliënten in de toekomst heel veel aan gaan hebben. (Ik hoop dat steeds meer hulpverleners ons HB café gaan bezoeken in de toekomst.)

Al met al een zeer geslaagde avond!
Chantal Berens

De handout van de presentatie van Rianne krijg je door op deze link te klikken (pdf)