18-05-2018 HB-Café Enschede: Over levensverhalen, identiteit en welzijn bij hoogbegaafden

In Archief Enschede by HB-Café Enschede

Op vrijdag 18 mei is er een HB-Café in Café Jansen & Janssen in Enschede met als thema: Sterke verhalen; over levensverhalen, identiteit en welzijn bij hoogbegaafden. Gastspreker is Janet van Horssen.

Wat valt op aan de levensloop van hoogbegaafden? Hoe heeft hoogbegaafdheid invloed op je zelfbeeld en je welzijn? Gastspreker op deze avond is Janet van Horssen, levenslooppsycholoog en (freelance) onderzoeker. Zij is medeoprichter van het onderzoekscollectief hoogbegaafdheid (OCHB) en scheef mee aan het boek ‘Hoogbegaafde Volwassenen’ dat begin 2017 verscheen. Voor meer informatie: www.janetvanhorssen.nl.

Autobiografische levensverhalen zijn ‘in’. Sommigen wijten dit aan de secularisatie en individualisering van de maatschappij, waardoor gemeenschapszin, tradities en ‘grote verhalen’ steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Volgens hen vormen postmoderne mensen hun identiteit op basis van levenservaringen en het verhaal dat zij op basis daarvan creëren. Deze avond worden levensverhalen belicht vanuit het paradigma van de psychologie. Wat is narratieve psychologie? Hoe betrouwbaar is het autobiografisch geheugen? Wat weten we uit wetenschappelijk onderzoek? Wat levert het construeren van je levensverhaal je op?

Er passeren een aantal uitkomsten de revue van het onderzoek dat Janet deed naar levensverhalen van hoogbegaafden. Ze onderzocht onder andere hoe het zelfbeeld verandert gedurende de levensloop en wat de invloed daarvan is op het psychologisch welzijn. Je gaat ook zelf aan de slag. Aan de hand van korte (schrijf)opdrachten neem je een kijkje in je eigen levensgeschiedenis (neem dus pen en papier mee!). Het gaat er daarbij niet om een zo mooi, adequaat of feitelijk mogelijk verhaal te vertellen. Het gaat erom betekenis te geven aan je persoonlijke ervaringen en deze te plaatsen binnen het perspectief van jouw context en levensloop. Wat is jouw verhaal?

Datum & tijd: vrijdag 18 mei 2018, 19.00-21.30 uur
Zaal open 18.30 uur; aanvang programma 19:00 uur. Einde programma 21.30 uur. Daarna is er gelegenheid tot napraten.
Locatie: Café Jansen & Janssen, Oude Markt 10, 7511 GA, Enschede. Het ligt op 10 minuten lopen vanaf het station. Parkeren kan in verschillende parkeergarages in de directe omgeving.
Entree: € 17,50 per persoon, inclusief 2 maal koffie en/of thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.
Maximum aantal deelnemers: 25

Aanmelding: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: https://hb-cafe.nl/evenementen.