24-05-2018 HB Café Zuid-West: Succesangst. Te slim om te slagen

In Archief Zuid-West by HB-Café Zuid-West (Breda)

Soms doen mensen er alles aan om succes te voorkomen en hebben ze dat zelf niet eens door. Succesangst heet dat. Veel hoogbegaafden hebben er last van: als je getalenteerd bent, een (buitengewoon) hoog IQ hebt en je durft geen succes te hebben. Sandra Leefmans schreef het boek Te slim om te slagen; Over succesangst bij hoogbegaafden en komt daar op donderdag 24 mei over spreken bij HB-Café Zuid-West in Breda.

Succesangst is niet hetzelfde als faalangst. Bij faalangst ben je bang dat je het niet goed doet, fouten maakt, het verknalt. Bij succesangst ben je bang dat je het wel goed doet, het beter doet zelfs dan een ander. Je zal toch maar met je hoofd boven het maaiveld uitsteken… Heb je dat wel verdiend? En dus stel je uit, doe je zo min mogelijk je best, maak je liever fouten en verknal je het, bewust of onbewust.
“Voor veel mensen is succesvol zijn een nastrevenswaardige staat, maar voor veel hoogbegaafden levert het minimaal een ambivalent gevoel op”, zegt Sandra Leefmans. “Soms zelfs vinden hoogbegaafden succes iets met een vieze bijsmaak. Wonderlijk genoeg gaat het bijna nooit over succesangst als je het over onderpresteren van hoogbegaafden hebt. Daar wil ik verandering in brengen, want succesangst kan grote gevolgen hebben.”
In deze workshop gaat Sandra nader in op succesangst en wat dat specifiek voor hoogbegaafden betekent, aan de hand van theorieën vanuit verschillende disciplines en voorbeelden uit het dagelijks leven. Je gaat ook zelf, in kleine groepjes, aan de slag met een paar opdrachten. Verwacht geen kant-en-klare oplossing. We bekijken wel een aantal mogelijke interventies.

Sandra Leefmans, van oorsprong cultureel antropoloog, is de belangrijkste expert op het gebied van succesangst bij hoogbegaafden in Nederland. Ze adviseert en coacht leerkrachten, begeleiders en directies over (hoog)begaafdheid in het onderwijs. Ook biedt zij coaching en training aan hoogbegaafde kinderen en volwassen, met name met betrekking tot het omgaan met succesangst.
Haar boek Te slim om te slagen; Over succesangst bij hoogbegaafden kwam begin maart uit. Het is in de pauze en na afloop van de workshop bij het HB-Café ook te koop (€ 22,50). Meer informatie is te vinden op de website van Sandra: Prismatis.nl

HB-Café Zuid-West is een initiatief van het IHBV, het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. De primaire doelgroep is de hoogbegaafde volwassene zelf, maar partners, vrienden, familie en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom.

Ditt HB-Café over succesangst wordt gehouden op donderdag 24 mei in het voormalige kapucijnenklooster aan de Schorsmolenstraat in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (rond 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.

Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 (vanaf station Breda richting Haagse Beemden) stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via ideal of Bancontact/Mister Cash.

Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.

IHBV en HB-Café Zuid-West zijn ook te vinden op Facebook: facebook.com/InstituutHBVolwassenen facebook.com/HBzuidwest