15-01-2016 “Toegepaste intuïtie, denken met gevoel als onderdeel van hoogbegaafdheid”

In Archief Eindhoven by HB-Café Eindhoven

Onderwerp: “Toegepaste intuïtie, denken met gevoel als onderdeel van hoogbegaafdheid”.

Datum 2016.15.01
Spreker: Edward de Boer
Verslag samengesteld door team Eindhoven

De opkomst: 31 personen inclusief spreker en vrijwilligers

De spreker van de avond was Edward de Boer, hij werkt als adviseur voor organisaties op het gebied van veranderkunde. Hij heeft een bijzondere interesse in nieuwe economie en maatschappelijke transitie. Hij is betrokken als gastdocent en onderzoeker bij Hogeschool Leiden. In 2014 publiceerde hij zijn boek ‘Professionele intuïtie’, bij Uitgeverij Boom/Nelissen. Hij is een veelgevraagd spreker op het gebied van (toegepaste) intuïtie en daarnaast trainer, coach.
Edward begint direct met intuïtie in de praktijk en daarop volgt een dialoog met het publiek.

Edward stelt een paar vragen waar het publiek mee aan de slag gaat:
1. Wat is voor jou intuïtie geweest?
2. Heeft intuïtie je weleens in de steek gelaten?

Daarop volgt wederom een dialoog.

Edward vertelt vervolgens wat Intuïtie eigenlijk betekent, van Dale omschrijft: ‘Onmiddellijke, niet op redenering berustende overtuiging van een waarheid’. Vervolgens vertelt hij het sterke gevoel van evidentie, met als bekende spreekwoord: ‘Ik voel het aan mijn water’. Wat neer komt op snelle inzichten, patronen herkennen.

Edward legde vervolgens het 5 stapsmodel uit, daarna werd de pauze ingelast.

Na de pauze, vertelde Edward dat intuïtie over verbinden gaat, en hij stelde de volgende vragen aan het publiek:
Hoe verhoudt intuïtie zich met hoogbegaafdheid?
Hoe kan je intuïtie inzetten als hoogbegaafde?

Het publiek werd in tweeën gesplitst en op de vloer werd een proces schema gelegd waarbij verschillende rollen van toepassing zijn. In eerste instantie werd gevraagd bij welke procesrol je het meest verwant voelt. Vervolgens werd door Edward gevraagd bij welke procesrol je het minst verwant voelt.

Aan het eind ging iedereen met een goed gevoel naar huis en veel mensen bleven na afloop nog na praten in het café. Edward de Boer is een zeer enthousiaste spreker die veel over het onderwerp intuïtie weet.