21-11-2014 “Slim solliciteren”

In Archief Delft by HB-Café Delft


Het is een volle bak vrijdag 21 november. Zo’n 35 mensen hebben zich verzameld voor de lezing van Tessa Faber, expressieve loopbaancoach die zich ook wel CV-monteur noemt. De avond had als titel ‘Slim Solliciteren’.

Een baan vinden die bij je past en recht doet aan je kwaliteiten, hoe doe je dat? Hoe je dat doet is niet zoveel veranderd, getuige een brief van da Vinci die in een schrijven aan de koning aangeeft wat hij voor hem kan betekenen. In welke vorm je dat giet wel.

Het CV is nog steeds heel belangrijk. Waaraan herken je het CV van een hoogbegaafde? Er worden verschillende dingen genoemd, onder andere korte werkervaringen, autodidact, heel diverse interesses en (niet afgemaakte) opleidingen, vage omschrijvingen.

Hoe zorg je dat een recruiter toch een rode draad ziet en geïnteresseerd raakt? De valkuil is dat hoogbegaafden zich kunnen overprofileren door een grote hoeveelheid verschillende werkervaringen, vaktermen en hobbies, of zich juist onderprofileren omdat ze het allemaal niet zo bijzonder vinden wat ze hebben gedaan.

In een bevlogen verhaal krijgen we de volgende tips:
Schrijf je CV met de focus op je mogelijkheden. Destilleer jouw talenten uit jouw verschillende werkidentiteiten en (uit de hand gelopen) hobbies. Kennis is inwisselbaar, het komt nu meer aan op jouw persoonlijkheid, hoe je iets aanpakt, hóe je slim bent. Beschrijf de positieve gevolgen van wat jij kent en kunt voor een organisatie, wat is jouw effect waar zij wat mee kunnen?

Om iedereen op weg te helpen bespreken we de vragen die horen ‘Wat’ (de dingen die je traditioneel op je CV zet). ‘Hoe’ gaat meer over jouw eigenschappen en werkwijze, wat beweegt jou? Om dat beter in beeld te krijgen kun je in je omgeving navragen wat anderen als jouw kwaliteit ervaren, een zogenaamde 360° view op jezelf.

Als we een ander mogen vertellen over iets waar we van in flow raakten, komt er allemaal positieve energie vrij! Tessa observeert dat iedereen van enthousiasme ook zijn handen gebruikt bij het vertellen. Dit helpt om uit te vinden waar jij van gaat stralen. In die richting werk vinden, dan wordt het leuk!

Boekentip: Working Identity van Herminia Ibarra, over mensen die succesvol een carrièreswitch maakten.

Voor wie meer wil weten, hier de link naar de website van Tessa Faber

Hier is de presentatie terug te vinden

En het napraattopic op het HB-forum is hier te vinden

Verslag Hilde Cromjongh