07-11-2014 “Hoogbegaafdheid en liefdesrelaties”

In Archief Zwolle by HB-Café Zwolle

Hoogbegaafdheid en liefdesrelaties, Verslag HB-café Zwolle, 7 november 2014

Een bijzonder thema deze keer: “Hoogbegaafdheid en liefdesrelaties”. Arja Roozemond (www.spiritenpsyche.nl) en Harald van Veghel (www.redland.nu) hebben ons meegenomen in een boeiend verhaal over relaties, liefdesrelaties in het bijzonder en over wat mee kan spelen in een liefdesrelatie als je hoogbegaafd bent. De eerste drie stellingen boden meteen veel aanleiding om van gedachten te wisselen: is hoogbegaafdheid juist een voordeel in een liefdesrelatie, juist een nadeel of maakt het geen verschil? Uiteraard is het leven niet zo zwart-wit als hier geschetst, dus de nuanceringen, uitzonderingen en diepere inzichten werden enthousiast met elkaar uitgewisseld. Het blijft bijzonder om te merken hoe snel je met een groep hoogbegaafden mooie inzichten met elkaar kunt delen. Arja en Harald hebben ons een inkijk gegeven in het beperkte wetenschappelijke onderzoek dat beschikbaar is over dit onderwerp, en stelden vervolgens de vraag wat het belangrijkste is om je gelukkig te voelen in een relatie. Daarna zijn zij ingegaan op “wat je moet kunnen om een goede relatie te hebben”. Dit gaf veel waardevolle inzichten. De vergelijking die hierna in de zaal werd gemaakt met een haas en een leeuw sprak bij velen tot de verbeelding.
Tot slot deed Arja een uitspraak die indruk maakte: “Ook al heb je als hoogbegaafde gelijk over wat er speelt in een relatie, waarom moet je je gelijk van de ander krijgen? De ander wil ook gezien worden.”
Na afloop van de workshop van Harald en Arja is er nog uitgebreid gebruik gemaakt van de gelegenheid om aan de bar na te borrelen en al dan niet door te praten over dit boeiende onderwerp.