26-09-2014 “Hoogbegaafdheid en communicatie”

In Archief Zwolle by HB-Café Zwolle


Verslag Hoogbegaafdheid en communicatie’ in HB Café Zwolle op 26 september 2014

Marga Spaanjaars boorde deze avond het onderwerp hoogbegaafdheid en communicatie aan. Communicatie is een interessant onderwerp dat al niet simpel is, maar toespitsend op hoogbegaafdheid wordt het helemaal een boeiend onderwerp! Dat bleek deze avond ook wel door de opkomst, betrokkenheid en discussies.
Zoals we tot nu toe bij ieder HB Café hebben ervaren is het prettig om onder gelijkgestemden te zijn. Mensen die dingen in elkaar herkennen, hun hoogbegaafdheid soms op eenzelfde manier ervaren en verhalen en ideeën kunnen uitwisselen. Ongeveer 25 mensen bezochten deze avond het HB Café, waardoor er een mooie groep mensen ontstond. Een veelzijdige groep ook, van jong tot oud, mannen, vrouwen, opvallend, minder opvallend, scherp, kleurrijk. Alleen al voor de sfeer die er zo ontstaat zou je de volgende keer weer erbij willen zijn.
Maar we kwamen natuurlijk (ook) voor het verhaal van Marga Spaanjaars over hoogbegaafdheid en communicatie. Zij ontwikkelde vanuit haar praktijk Het Kan Anders Coaching (www.hetkananders-coaching.nl) een interactiemodel. Hiermee wordt inzichtelijk wat er allemaal bij interactie komt kijken, zoals individuele mogelijkheden, de actuele situatie, cultuur en echo’s uit het verleden. Dit model helpt om interactie te begrijpen en om te zien waarin hoogbegaafden verschillen van niet hoogbegaafden. Hoe meer er op z’n plek viel en hoe meer herkenning het bij mensen opriep, hoe meer vragen er ontstonden. Discussies kwamen al snel op gang waarbij bijna iedereen aan het woord kwam.
Het was een interessante avond met zowel nieuwe als voor sommigen bekende informatie, wat ook achteraf nog stof tot nadenken geeft. Iets om over na te praten, wellicht ook met Marga om er eens dieper op in te gaan en te kijken wat zij in begeleiding, workshops en training aanbiedt. Hoogbegaafdheid en communicatie is een onderwerp dat we dagelijks tegenkomen en dat ons bezighoudt. Fijn om tijdens het HB Café hier met gelijkgestemden over te praten.
We kijken uit naar het volgende HB Café op 7 november over hoogbegaafdheid en liefdesrelaties!