09-05-2014: “In balans met hooggevoeligheid”

In Archief Utrecht by HB-Café Utrecht


Verslag HB-café Utrecht, 9 mei 2014. In balans met hooggevoeligheid

Vaak wordt gedacht dat hoogbegaafde mensen alleen maar slim zijn en een hoog IQ hebben. Maar veel hoogbegaafden zijn daarnaast hooggevoelig. Ze voelen, horen, ruiken, zien meer dan gemiddeld en nemen veel prikkels op uit hun omgeving. En raken dan ook snel overprikkeld. Hoe kun je daarmee omgaan?
Gemma Geertshuis, deskundige op het gebied van hooggevoeligheid, vertelt hierover.

Wat zijn de kenmerken van hooggevoeligheid?

hooggevoeligheid-kenmerken

Uit onderzoek van Elaine Aron blijkt dat 1 op de 5 mensen kans maakt om meer prikkels op te vangen uit de omgeving dan anderen. Hooggevoeligheid is aangeboren en het is een combinatie van karaktereigenschappen. Komt zowel voor bij vrouwen als mannen. Kazimierz Dabrowski heeft ook onderzoek gedaan en geschreven over mensen die extra gevoelig zijn. Volgens hem zijn er zijn vijf soorten overgevoeligheiden. De meesten Hooggevoeligen hebben een combinatie van deze overgevoeligheden.

hooggevoeligheid-dabrowski

Hooggevoeligheid heeft voordelen, maar er zijn ook valkuilen. Onderling wordt met elkaar besproken wat als voordelen of nadelen wordt ervaren.
Als voordelen worden vaak genoemd:

hooggevoeligheid-voordelen

De valkuilen zijn:

hooggevoeligheid-valkuilen

In groepjes wordt besproken hoe je het beste met je hooggevoeligheid kunt omgaan.
Dit is het resultaat:

hooggevoeligheid-omgaan

Dank aan Gemma voor de leerzame en informatieve avond en Margreeth Menkveld voor de bijzondere verslaglegging van deze avond.