08-11-2013: “Uitstelgedrag bij hoogbegaafden”

In Archief Delft by HB-Café Delft

Het thema van deze avond, uitstelgedrag bij hoogbegaafden, sloeg aan, er waren meer aanmeldingen dan er plek was op vrijdag 4 oktober in Kadmium.

Ivonne Brans, professional organizer en werkplekadviseur (http://www.ivonnebrans.nl/), moeder van vier hoogbegaafde kinderen, nam ons mee op een ontdekkingstocht wat uitstelgedrag precies is, wanneer het voorkomt en hoe het een rol kan spelen in het leven van hoogbegaafden.

Bij uitstelgedrag is er een kloof tussen voornemen en uitvoering. Het is geen luiheid, voorzichtigheid of geduld. Het is wel: doelen laten schieten die je belangrijk vindt. Mensen zijn er goed in om uitstel te verdedigen met allerhande ‘smoezen’. Er zijn indrukwekkend veel gebieden waarop uitstel mogelijk is: educatie, carrière, financiën, gezondheid, relatie, vriendschap, huis. Met evenzovele (grote) gevolgen.

Facetten die een rol spelen bij al dan niet uitstellen zijn ‘verwachting’, ‘plezier, de waarde die je hecht aan een bepaalde taak’, ‘impulsiviteit, de mate van afleiding’, en ‘de tijdspanne die beschikbaar is’. Het hele aanwezige gezelschap gaat met elkaar in gesprek of deze elementen meer of minder een rol spelen in uitstelgedrag bij hoogbegaafden.

Wat duidelijk naar voren komt is dat het hoofd van slimme mensen overloopt van ideeën en interessante zijweggetjes die de ‘rugzak met to do’s’ heel zwaar kan maken.

Gelukkig is uitstellen een vorm van gedrag, en gedrag is iets dat je kunt veranderen. Ivonne legt uit hoe je dat kunt doen. Eerste vereisten: motivatie en energie.

We krijgen praktische tips aangereikt om uitstelgedrag tegen te gaan, waarbij opgemerkt wordt dat perfectionisme zelden een valkuil is omdat perfectionisten hun zaken vaak wel op orde hebben.

Uit de zaal komt een reactie dat deze tips als trucje ervaren kunnen worden. Hoogbegaafden willen vaak slimmer zijn dan een truc. Eerste stap om uitstelgedrag tegen te gaan is in ieder geval het onderkennen van de eigen verantwoordelijkheid hierin.

Er kunnen diepere oorzaken zitten achter je uitstelgedrag, maar als je gebruik maakt van de tips zet je de eerste stappen tot het tackelen van je uitstelgedrag.

Het was een interessante avond, wellicht voor herhaling vatbaar omdat er zoveel belangstelling (beleving van) dit onderwerp is.

Bezoekers kunnen hier napraten: http://hb-forum.nl/viewtopic.php?f=69&t=3808

Boektips:

Maurer: De Kunst van Kaizen, met kleine stappen naar grote doelen

Allen: Doe het nu!

Steel: Uitstelgedrag

Janson: Minder perfect, meer effect