03-07-2024 HB-Café Zwolle: Zeer HB; Wat betekent dat en hoe beleef je het?

Door: Noks Nauta en Femke Hovinga

Over “zeer hoogbegaafden” (in termen van IQ-score wordt gesproken van waarden vanaf 145) is nog niet veel kennis. Er komen wel vaak vragen over en er is behoefte aan kennis, aan het delen van ervaringen en aan elkaar ontmoeten. HB-Café Zwolle nodigt daarom juist deze bijzondere groep hoogbegaafden uit. Noks Nauta en Femke Hovinga gaan dieper in op de vraag wat het betekent om zeer hoogbegaafd te zijn en hoe je het beleeft.Let op: dit HB-Café is specifiek VOOR zeer hoogbegaafde volwassenen en niet OVER (zeer) HB. Herken jij jezelf niet als zeer hoogbegaafd, dan wijzen we je graag op één van de andere HB-Cafés of evenementen voor hoogbegaafden. Deze avond is ook NIET voor begeleiders van (zeer) hoogbegaafden in bijvoorbeeld coaching of onderwijs bedoeld – daarvoor kunnen op verzoek aparte bijeenkomsten worden georganiseerd door het team Zeer HB.

In de HB-Café’s van het IHBV delen we op interactieve wijze kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Soms merk je echter dat je je ook binnen groepen hoogbegaafden “anders” voelt. Tussen hoogbegaafden zijn er uiteraard ook onderlinge verschillen. Die kunnen met meerdere kenmerken te maken hebben, waaronder ook met verschillen in intelligentie.

Daarom is in 2018 de IHBV-werkgroep Zeer HB in het leven geroepen voor deze specifieke doelgroep en voor mensen die vermoeden dat ze hierbij passen, bijvoorbeeld omdat hun kinderen zeer hoogbegaafd zijn. Meer informatie hierover kun je vinden op https://ihbv.nl/zeerhb/.

Vanuit de algemene kennis over hoogbegaafde volwassenen en de beschikbare kennis over zeer hoogbegaafde kinderen bieden Noks Nauta en Femke Hovinga op woensdag 3 juli bij HB-Café Zwolle een inleiding in de huidige (nog beperkte) wetenschappelijke kennis over zeer hoogbegaafde volwassenen. Wat is er bij zeer hoogbegaafden hetzelfde als bij andere hoogbegaafden en wat is er anders/meer? Er is ook, via kleine discussiegroepjes, ruime aandacht voor persoonlijke ervaringen van de aanwezigen. Vragen die bijvoorbeeld aan bod zullen komen: Welke gevoelens ervaar je of heb je ervaren toen je ontdekte dat je (mogelijk) zeer hoogbegaafd bent? Ervaar je een kloof in de omgang met anderen, privé en op het werk? Hoe ga je positief om met je (zeer) hoogbegaafdheid?

Sprekers zijn Noks Nauta en Femke Hovinga. Noks is arts (niet praktiserend), psycholoog, medeoprichter en erebestuurslid van het IHBV. Zij houdt zich sinds 2000 bezig met (zeer) hoogbegaafde volwassenen en schreef diverse boeken en artikelen. Femke Hovinga is talentbegeleider, gespecialiseerd in zeer hoogbegaafdheid, oprichter en directrice van Talentissimo, en verzorgt lezingen en trainingen. Verder houdt zij zich bezig met de ontwikkeling van IQ-tests voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en jongeren bij SCALIQ.

Dit HB-Café is alleen ter plaatse te volgen. Het is niet mogelijk online aan te sluiten en er worden ook geen opnames gemaakt die later terug te kijken zijn. Als het HB-Café uitverkocht is en je op de wachtlijst inschrijft, zorg dan dat je beschikbaar bent of meld je af als je andere plannen maakt. Plaatsen komen vaak pas op het laatste moment vrij. Er is géén vrije inloop: toegang alleen na boeking en betaling.

Het HB-Café wordt gehouden op woensdag 3 juli 2024. De zaal gaat open om 19:00 uur. Om 19:30 uur beginnen we met het inhoudelijke deel, waarin veel ruimte is voor interactie. Afsluiting om 21:30. Na afloop is er nog ruime gelegenheid tot napraten.

Locatie: De locatie waar we ons HB-café organiseren is op de 4e verdieping van de Burgemeester Drijbersingel 51, 8021JB Zwolle.

Parkeren kan in de parkeergarage Diezerpoort. Openbaar vervoer op loopafstand.

Tijd: Van 19.30 tot 22.00 uur, met inloop vanaf 19.00 en uitloop tot 22.30 uur.

Aanmelden: Door onderstaande blokken in te vullen en op te sturen schrijf je je in voor het (Z)HB-Café op 3 juli 2024 in Zwolle. Je aanmelding wordt omgezet in een definitieve deelname zodra het IHBV het bijbehorende entreegeld à € 18,50 p.p. heeft ontvangen.

Je kunt direct online betalen via IDEAL of Bankcontact/Mister Cash. Betaal je liever op een later moment, maak dan gebruik van de instructies in de mail die je spoedig ontvangt.

Krijg je geen mail, of gaat er iets anders mis, meldt dit dan bij het IHBV via administratie@ihbv.nl .

Javascript is vereist om dit formulier goed te laten werken