29-09-2023 HB-Café Zeeland: Polyvagaaltheorie voor HB-ers

Door: Marije Hofland

Wetenschappelijk onderzoek biedt steeds meer aanwijzingen dat hoogbegaafde mensen een gevoeliger zenuwstelsel hebben. Dit uit zich o.a. in de inmiddels welbekende verhoogde prikkelgevoeligheid (de ‘overexcitabilities’). Het betekent echter ook dat het voor HB’ers vaak moeilijker is om het zenuwstelsel — en daarmee de manier waarop ze op deze prikkels reageren — te reguleren. Vaak hebben ze het gevoel dat overlevingsreacties, heftige emoties of gevoelens van diepe leegte hen ‘simpelweg overkomen’.

Zeker als een je als HB’er veel stress of prikkels ervaart op het werk, op school of binnen je studie, kan dit leiden tot automatische reacties aangestuurd door je ‘reptielenbrein’ om er evolutionair voor te zorgen dat je ‘de situatie overleeft’. Stephen Porges (de grondlegger van de polyvagaaltheorie) heeft echter ontdekt dat niet je hersenen, maar je zenuwstelsel het eerste mechanisme is, dat je veiligheidheid bewaakt. Via specifieke delen van je zenuwstelsel, verantwoordelijk voor het bewaken van je veiligheid, worden signalen uit je omgeving opgevangen. Deze signalen worden op hun beurt weer doorgegeven aan je hersenen: ervaar ik een gevoel van veiligheid of van gevaar?

In deze presentatie deelt Marije Hofland van Een intense reis inzichten in de waarde van het toepassen van inzichten uit de polyvagaaltheorie voor jonge en volwassen HB’ers. Zij neemt je kort mee in de achtergrond en onderbouwing van de polyvagaaltheorie, deelt hoe het je in praktische zin kan helpen je zenuwstelsel te reguleren. Ook wordt er ingegaan op het belang van co-regulatie (dit biedt belangrijke, toepasbare inzichten voor ouders, leerkrachten, managers en hulpverleners) je krijg je reeds een aantal tips die je direct toe kunt passen om het effect zelf te ervaren.

Nieuwsgierig naar de polyvagaaltheorie en wat deze theorie voor jou als HB’er en je omgeving kan betekenen? Op deze dag krijg je een mooie introductie. Spreekt het je aan en wil je meer weten? Dan biedt Een intense reis ook een meerdaagse training waarin je leert hoe je de polyvagaal theorie een structurele rol in je leven kunt geven.

Locatie:  Wijkcentrum Palet, Johan van Reigerbergstraat 2, 4336 XA,  Middelburg.
Tijd:       19.30 uur (ontvangst vanaf 19.15 uur) tot 22.00 uur.
Entree:  € 18,50 (inclusief koffie, thee.)

 

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.