13-06-2024 HB-Café Zwolle: Systemische opstellingen over hoogbegaafdheid en maatschappij

Door: Marga Spaanjaars

Hoogbegaafdheid is geen probleem: het is een manier van zijn, denken en voelen met veel mogelijkheden. Maar hoogbegaafd zijn in onze maatschappij is niet altijd eenvoudig. Heel wat hoogbegaafde kinderen lopen in het onderwijs tegen problemen aan. Volwassen hoogbegaafden raken in de knoop op hun werk. Bij de vraag om hulp kun je als hoogbegaafde in het zorgsysteem verstrikt raken. Etcetera….

Systemen, zoals het onderwijs, het bedrijfsleven, de zorg en onze maatschappij als overkoepelend systeem, zijn complex. Ook zoeken systemen steeds naar een evenwicht waarmee ze zichzelf in balans houden. Als er in het ene deel iets gebeurt in het systeem, heeft dat effect op een ander deel van het systeem.

Ik ben benieuwd naar de plek van hoogbegaafden in onze maatschappij en meer specifiek naar de plek en betekenis in de subsystemen in de maatschappij. Een heel mooie manier om hier inzicht in te krijgen is systemisch werk in de vorm van opstellingen. Bij een opstelling ga je onderzoeken hoe de verschillende elementen/personen van een systeem zich tot elkaar verhouden.

Bij dit HB-café wil ik graag met deelnemers uit het publiek aan de slag. We starten met het onderzoeken van de vraag: “Hoe kunnen hoogbegaafden hun talenten in de Nederlandse maatschappij tot hun recht laten komen?” Eerst gaan we met elkaar deze vraag verder uitdiepen: wat speelt hierbij allemaal een rol? Vervolgens vragen we representanten van die verschillende elementen in de ruimte plaats te nemen. Representanten zijn vrijwilligers onder de aanwezigen. Voor het representeren hoef je niets te kunnen. Alleen de bereidheid en nieuwsgierigheid om je open te stellen voor wat er gebeurt. Het is een heel intuïtieve manier van onderzoeken en je zult verbaasd zijn welke inzichten dit oplevert. Je mag representeren, maar dat hoeft niet. Voel je volledig vrij om aanwezig te zijn als toeschouwer of als deelnemer. Er zal waarschijnlijk ook ruimte zijn voor een tweede en/of derde opstelling. We kijken daarvoor welke vragen er in de groep leven. Het belooft een intuïtieve en verrassende avond te worden!

Over de spreekster:
Marga Spaanjaars – van Gestel is coach, trainer en kerntalentenanalist, gespecialiseerd in hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit bij volwassenen. Ze werkt rationeel en intuïtief en brengt dit vaak samen in de vorm van familie- of structuuropstellingen. Ook heeft zij afgelopen jaar met haar collega Arja Roozemond een onlinetraining voor hoogbegaafden ontwikkeld op basis van de HB-cirkel van ontwikkeling.
HB-trainingen.nl

Locatie: De locatie waar we ons HB-café organiseren is op de 4e verdieping van de Burgemeester Drijbersingel 51, 8021JB Zwolle.

Parkeren kan in de parkeergarage Diezerpoort. Openbaar vervoer op loopafstand.

Tijd: Van 19.30 tot 22.00 uur, met inloop vanaf 19.00 en uitloop tot 22.30 uur.

Aanmelden: Door onderstaande blokken in te vullen en op te sturen schrijf je je in voor het HB-Café op 13 juni 2024 in Zwolle. Je aanmelding wordt omgezet in een definitieve deelname zodra het IHBV het bijbehorende entreegeld à € 18,50 p.p. heeft ontvangen.

Je kunt direct online betalen via IDEAL of Bankcontact/Mister Cash. Betaal je liever op een later moment, maak dan gebruik van de instructies in de mail die je spoedig ontvangt.

Krijg je geen mail, of gaat er iets anders mis, meldt dit dan bij het IHBV via administratie@ihbv.nl .

Boekingen niet langer mogelijk op deze datum.