15-11-2019 HB-Café Utrecht: hooggevoeligheid

In Geen categorie by HB-Café Utrecht

Vrijdag 15 november 2019 ging het HB-café Utrecht over de gevoelige kant van hoogbegaafdheid. Hoogbegaafde en hoog gevoelige mensen hebben veel overeenkomsten. Of hoort het een misschien zelfs bij het ander?

In een interactieve avond werd, in het eerste deel van deze avond, aan de hand van modellen en theorie bekeken wat hoog gevoeligheid inhoudt, in welke mate het verwant is aan hoogbegaafdheid en op welke manier deze kant van hoogbegaafdheid wordt ervaren.

Hoogbegaafdheid wordt in de maatschappelijke opinie direct gekoppeld aan cognitieve vaardigheden. De snelle, intense verwerking van informatie maakt hoogbegaafden echter ook gevoeliger dan de gemiddelde mensen. Inzicht in deze kant van hoogbegaafdheid geeft je de mogelijkheid om je gevoeligheid te ontwikkelen tot een kracht. Inzicht werd verkregen door toelichting op modellen zoals het ‘Delphi-model’ en het ‘zijnsluik’ en de theorie van ‘Dabrowski’. Natuurlijk ook door uitwisseling van ervaringen.

Tijdens een oefening om de eigen gevoeligheden in kaart te brengen was het muisstil. Uit de plenaire nabespreking werd duidelijk welke mooie inzichten dit had opgeleverd.

Afgesloten werd met een meditatieve oefening waarbij de indrukken verwerkt konden worden.

Iets voor 22uur werd er afgerond. Toch bleven de meeste zitten om na te praten over deze hoog gewaardeerde avond.