10-06-2022 HB-café Utrecht: HB ouderschap

In Geen categorie by HB-Café Utrecht

Veel volwassenen komen er via hun kinderen achter dat ze zelf (ook) hoogbegaafd zijn. Voor die kinderen is tegenwoordig veel hulp en begeleiding mogelijk, maar wat doe je als hoogbegaafde ouder? Daarover vertelde Sylvia Tas tijdens dit HB-Café in het authentieke zalencentrum ‘Zalen Centrum Utrecht Zuid’.

Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat je als hoogbegaafde ouder wel weet wat je kind nodig heeft. Vaak krijg je met extreme dingen te maken die je maar moeilijk kunt overleggen met andere ouders.

Aan de hand van theorie, voorbeelden en kleurrijke anekdotes gaf Sylvia Tas – https://www.apparentlygifted.nl/ – een introductie op basis van de oudertraining die ze geeft vanuit haar praktijk in Middelburg. Deze avond was dan ook nadrukkelijk niet gericht op kinderen, maar is juist bedoeld voor ouders. De groep werd opgesplitst naar de drie leeftijdscategorieën van ieders kinderen. Zo kon je actuele verwonderingen en uitdagingen bespreken.

Het eigen ontwikkelingsproces en de ontdekking van de hoogbegaafdheid van ouders blijkt een bepalende rol te spelen in hoe je met je hoogbegaafde kinderen omgaat. De nieuwe inzichten werden na het officiële deel onder het genot van een drankje nabesproken door de ouders die niet de oppas hoefden af te lossen.