01-02-2018 HB Café Zuid-West: Intelligent communiceren

In Archief Zuid-West by HB-Café Zuid-West (Breda)

Communicatie is bij veel hoogbegaafden een dingetje. Vaak voelen ze zich onbegrepen, ze ervaren weerstand tegen wat ze zeggen, terwijl ze toch juist zo concreet zijn. Sonja Vlaar en Olaf Beelen geven op 1 februari bij HB-Café Zuid-West hun inzicht in de communicatiepatronen van hoogbegaafden en bieden handvatten om intelligent te communiceren vanuit Conversational Intelligence (C-IQ).

Hoogbegaafd zijn is niet alleen maar slim(mer) zijn. Het betekent ook een ander en ongewoon patroon van behoeften, drijfveren en typische persoonskenmerken. Diepgang en vertrouwen zijn over het algemeen heel belangrijk voor hoogbegaafden, en de inhoud is vaak veel belangrijker dan de vorm.
Maar uit onderzoek blijkt dat mensen maar voor 7 procent afgaan op de woorden zelf, 38 procent is reactie op de ‘toon’ waarop de woorden worden uitgesproken en 55 procent wordt aangestuurd door het non-verbale gedrag. In ons brein wordt een chemisch fabriekje in werking gezet dat een cocktail van neurotransmitters aanmaakt en daarmee bestuurt welke onderdelen van ons brein actief worden. En wat blijkt: bij hoogbegaafden werkt dat fabriekje niet anders!
Het kan best zo zijn dat de inhoud van de boodschap voor een groot deel in de woorden zit (verbaal), maar de geloofwaardigheid daarvan wordt al vóóraf door de luisteraar beoordeeld (vocaal en visueel). Wanneer de drie onderdelen (verbaal, vocaal en visueel) elkaar niet ondersteunen, niet congruent zijn, veroorzaakt dat verwarring en wantrouwen bij de ontvanger. Onderling vertrouwen wordt dus niet zozeer bepaald door de woorden die we uitspreken; de dynamiek van de interactie op non-verbaal niveau speelt een veel grotere rol.
Conversational Intelligence, afgekort C-IQ, geeft je inzichten en tools waarmee je juist snel verbinding maakt en gesprekken kunt sturen naar meer vertrouwen en co-creatie. C-IQ overstijgt de benaderingen van IQ, Emotionele Intelligentie en Sociale Intelligentie. Het gaat uit van een benadering van het systeem van de (werk)relaties tussen mensen, en biedt nieuwe ingangen die zorgen voor verbinding en het creëren van vertrouwen in gesprekken.
De innovatieve inzichten van C-IQ worden gevoed door de neurowetenschappen. Conversational Intelligence biedt een raamwerk voor verandering, een perspectief op menselijke interactie op het snijvlak van communicatieve gedragswetenschap, culturele antropologie, neurochemie, neurobiologie, de positieve en waarderende psychologie en de systeembenadering van relaties.

Sonja Vlaar is directeur en oprichter van Attune, wat ‘afstemmen’ betekent. Samen met Olaf Beelen geeft ze workshops en begeleidt en traint ze coaches, teams, managers en individuelen op het gebied van communicatie, talentontwikkeling en performance-management. Hoogbegaafden vormen daarbij een belangrijke groep. Meer informatie kun je vinden op www.attune.nl

HB-Café Zuid-West is een initiatief van het IHBV, het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. De primaire doelgroep is de hoogbegaafde volwassene zelf, maar partners, vrienden, familie en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom.

Het HB-Café ‘Intelligent communiceren’ wordt gehouden op donderdag 1 februari, in het voormalige kapucijnenklooster aan de Schorsmolenstraat in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (rond 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.

Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 (vanaf station Breda richting Haagse Beemden) stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via www.ihbv.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via ideal of Bancontact/Mister Cash.

Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.

IHBV en HB-Café Zuid-West zijn ook te vinden op Facebook: facebook.com/InstituutHBVolwassenen facebook.com/HBzuidwest