15-12-2017 HB-Café Alkmaar: Sterke verhalen; over levensverhalen, identiteit en welzijn bij hoogbegaafden

In Archief Alkmaar by HB-Café Alkmaar

Op vrijdag 15 december 2017 hebben we weer een prachtig thema voor het inhoudelijke deel van het HB-café Alkmaar. Janet van Horssen, levenslooppsycholoog, heeft onderzoek gedaan naar levensverhalen van hoogbegaafden. Wat valt er op aan de levensloop van hoogbegaafden? Hoe heeft hoogbegaafdheid invloed op je zelfbeeld en je welzijn? Janet staat in november voor een volgeboekt HB-café in Delft, dus wil je haar lezing in Alkmaar meemaken, zorg dan dat je niet wacht met inschrijven.

Autobiografische levensverhalen zijn ‘in’. Sommigen wijten dit aan de secularisatie en individualisering van de maatschappij, waardoor gemeenschapszin, tradities en ‘grote verhalen’ steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Volgens hen vormen postmoderne mensen hun identiteit op basis van levenservaringen en het verhaal dat zij op basis daarvan creëren. Deze avond worden levensverhalen belicht vanuit het paradigma van de psychologie. Wat is narratieve psychologie? Hoe betrouwbaar is het autobiografisch geheugen? Wat weten we uit wetenschappelijk onderzoek? Wat levert het construeren van je levensverhaal je op?

Er passeren een aantal uitkomsten de revue van het onderzoek dat Janet deed naar levensverhalen van hoogbegaafden. Ze onderzocht onder andere hoe het zelfbeeld verandert gedurende de levensloop en wat de invloed daarvan is op het psychologisch welzijn. Je gaat ook zelf aan de slag. Aan de hand van korte (schrijf)opdrachten neem je een kijkje in je eigen levensgeschiedenis (neem dus pen en papier mee!). Het gaat er daarbij niet om een zo mooi, adequaat of feitelijk mogelijk verhaal te vertellen. Het gaat erom betekenis te geven aan je persoonlijke ervaringen en deze te plaatsen binnen het perspectief van jouw context en levensloop. Wat is jouw verhaal?

Over de spreker: Janet van Horssen is levenslooppsycholoog en (freelance) onderzoeker. Zij is medeoprichter van het onderzoekscollectief hoogbegaafdheid (OCHB) en scheef mee aan het boek ‘Hoogbegaafde Volwassenen’ dat eerder dit jaar verscheen. Voor meer informatie: www.janetvanhorssen.nl.

Locatie: HB-café Alkmaar wordt georganiseerd in het sfeervolle herenhuis ‘Genegen’ in het centrum van Alkmaar aan de Geesterweg 9A, 1815 CR, Alkmaar. Genegen ligt op 550 meter loopafstand van het Alkmaar Centraal Station. Met de auto kun je voor de deur of in de buurt parkeren. Een andere mogelijkheid is de nabijgelegen parkeergarage ‘De Vest’ op 350 meter, aan de Paardenmarkt vlakbij theater De Vest en het Stedelijk Museum Alkmaar.
Plattegrond op: http://www.genegen.nl/contact/

Tijd: De zaal opent om 18.30 uur. Om 19.00 uur starten we met het inhoudelijke deel. Tot 22.30 uur is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie, thee en frisdrank. Pinnen is niet mogelijk. Het maximum aantal deelnemers is 36.

Aanmelden: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: https://hb-cafe.nl/evenementen. Na aanmelding kun je direct online betalen via iDEAL of Bancontact/Mister Cash.
Wanneer een HB-café is volgeboekt, is inschrijving niet meer mogelijk. Wie dat wil, kan zich op de wachtlijst laten plaatsen door het daartoe bestemde formulier op de evenementen-pagina in te vullen. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnenkomen worden in behandeling genomen. We nemen contact met je op wanneer er een plek beschikbaar komt.