20-10-2017 HB-Café Alkmaar: Sensitieve smartasses aan het werk

In Archief Alkmaar by HB-Café Alkmaar

Verslag

Verslag HB-café Alkmaar 20 oktober 2017

Thema: “Sensitieve smartasses aan het werk”
Spreekster: Tessa Faber, loopbaancoach voor niet-standaard professionals
Locatie: Sfeervolle herenhuis ‘Genegen’ in hartje Alkmaar

In hartje Alkmaar, in de sfeervolle locatie ‘Genegen’, vindt de vijfde editie van het HB-café Alkmaar plaats. Ook deze keer is het HB-café volledig uitverkocht en staan er mensen op de wachtlijst. Gelukkig konden er op het laatste moment nog enkele mensen worden opgeroepen, maar helaas konden sommigen er niet bij zijn. Er heerst wederom een goede sfeer met zowel bekende als nieuwe gezichten. Wat mooi om te zien dat hoogbegaafden uit de regio elkaar op deze manier kunnen ontmoeten.

Vanavond staat in het teken van hoogbegaafdheid en werk, en jezelf als niet-standaard-professional profileren. Tessa Faber neemt ons op haar eigenzinnige en enthousiaste manier mee langs een aantal facetten van dit onderwerp. Ze legt ons uit wat er voor nodig is om “expres jezelf te zijn,” namelijk dat je jezelf eerst moet kennen en waarderen. Pas dan kun je het naar buiten laten zien en kun je je zelfvertrouwen doen groeien. Tessa vertelt dat dit proces steeds doorgaat, omdat je jezelf blijft ontwikkelen. In groepjes praten we met elkaar over wat de kracht van hoogbegaafdheid is voor onszelf en hoe je dat merkt in je werk. De dynamiek die dan ontstaat is prachtig.

Tessa legt ons nog een aantal principes uit waar je rekening mee kunt houden bij het expres jezelf zijn. Zo stipt ze de basisbehoeften voor motivatie aan en vertelt ze dat kiezen echt niet altijd nodig is. Denk na over je eigen kwaliteiten en kijk dan bij welk soort organisaties je past.

In de pauze kunnen we, onder het genot van heerlijke huisgemaakte (fairtrade en biologische) lekkernijen, ervaringen met elkaar delen.

In het tweede deel van de avond neemt Tessa ons mee langs een aantal strategieën die je kunt toepassen bij het solliciteren. Aansprekende termen komen voorbij zoals: de ‘fake-it-till-you-make-it strategie’ en de ‘Pippi-strategie’. Naast deze handige ‘do’s’ vertelt ze ook nog over een aantal ‘don’ts.’

De presentatie van Tessa is terug te vinden op haar website, www.makingsense.nl

Na het deel van Tessa praten we na onder het genot van een borrel en een lekker hapje totdat we uit de zaal worden geveegd.

Het vijfde HB-café in Alkmaar was een succes.
Volgende HB-café in Alkmaar: 15 december 2017: Janet van Horssen komt vertellen over het onderwerp “Sterke verhalen: over levensverhalen, identiteit en welzijn bij hoogbegaafden”

Marleen Halsema