17-11-2017 HB-Café Delft: Sterke verhalen; Over levensverhalen, identiteit en welzijn bij hoogbegaafden

In Archief Delft by HB-Café Delft

Op vrijdag 17 november organiseert HB-café Delft een avond met als titel: Sterke verhalen; Over levensverhalen, identiteit en welzijn bij hoogbegaafden. Spreker is Janet van Horssen, levenslooppsycholoog.

Autobiografische levensverhalen zijn ‘in’. Sommigen wijten dit aan de secularisatie en individualisering van de maatschappij, waardoor gemeenschapszin, tradities en ‘grote verhalen’ steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Volgens hen vormen postmoderne mensen hun identiteit op basis van levenservaringen en het verhaal dat zij op basis daarvan creëren. Deze avond worden levensverhalen belicht vanuit het paradigma van de psychologie. Wat is narratieve psychologie? Hoe betrouwbaar is het autobiografisch geheugen? Wat weten we uit wetenschappelijk onderzoek? Wat levert het construeren van je levensverhaal je op?

Er passeren een aantal uitkomsten de revue van het onderzoek dat Janet deed naar levensverhalen van hoogbegaafden. Ze onderzocht onder andere hoe het zelfbeeld verandert gedurende de levensloop en wat de invloed daarvan is op het psychologisch welzijn. Je gaat ook zelf aan de slag. Aan de hand van korte (schrijf)opdrachten neem je een kijkje in je eigen levensgeschiedenis (neem dus pen en papier mee!). Het gaat er daarbij niet om een zo mooi, adequaat of feitelijk mogelijk verhaal te vertellen. Het gaat erom betekenis te geven aan je persoonlijke ervaringen en deze te plaatsen binnen het perspectief van jouw context en levensloop. Wat is jouw verhaal?

Janet van Horssen is levenslooppsycholoog en (freelance) onderzoeker. Zij is medeoprichter van het onderzoekscollectief hoogbegaafdheid (OCHB) en scheef mee aan het boek ‘Hoogbegaafde Volwassenen’ dat eerder dit jaar verscheen. Voor meer informatie: www.janetvanhorssen.nl.

Het HB-café is er voor iedereen die hier belangstelling voor heeft. Het is een combinatie van café (gezelligheid) en een thema (leerzaam).
Op 17 oktober as. gaan de deuren van het HB-café om 18.30 open. Het inhoudelijke deel duurt van 19.00 tot 21.30 uur. Tot 23.00 uur kan men dan (eventueel onder het genot van een drankje) met elkaar napraten.

Locatie: Creatief centrum De Zuster; Gasthuisplaats 1, 2611 BN Delft
De Zuster ligt op vijf minuten lopen van station Delft. Loop aan de voorkant van het station door de Barbarasteeg, en ga rechtdoor. Als je op de tweede brug staat ligt de Zuster aan de linkerhand, aan de Koornmarkt. De ingang van het pand is aan de achterkant te vinden aan de Gasthuisplaats. Parkeren met de auto kan voor de deur op de Gasthuisplaats of in de op 5 minuten lopen gelegen Phoenix parkeergarage. Ook op loopafstand is er de Zuidpoort parkeergarage.
Entree: De entreeprijs bedraagt, inclusief koffie en thee, 17,50 euro per persoon.
Aanmelden: Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: https://hb-cafe.nl/evenementen. Na aanmelding kun je online betalen via iDEAL.
Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.