26-10-2017 HB Café Zuid-West: Hoogbegaafd, en dan? (Beginnerscafé)

In Archief Zuid-West by HB-Café Zuid-West (Breda)

Veel volwassen hoogbegaafden komen er pas op latere leeftijd achter waarom ze zich hun hele leven anders hebben gevoeld. Als ze dan (eindelijk!) ontdekken dat ze hoogbegaafd zijn, valt er veel op zijn plaats, maar het geeft ook verwarring. Want: wat dan? Voor die mensen die nog niet zo lang weten dat ze hoogbegaafd zijn – of nog twijfelen – is dit HB-beginnerscafé in Breda op donderdag 26 oktober.

Hoogbegaafd zijn is meer dan een hoge intelligentie hebben. Hoogbegaafden zijn snelle en slimme denkers, die complexe zaken aankunnen. Autonoom, nieuwsgierig, creatief en gedreven van aard. Sensitieve en emotionele mensen, intens levend, die plezier scheppen in creëren.
Dat geheel van eigenschappen is lang niet altijd een lust. Integendeel: voor veel hoogbegaafden is het een last, vooral omdat ze het niet van zichzelf weten of er als kind nooit begeleiding in hebben gehad. Nu weten we dat ongeveer 3 procent van de bevolking hoogbegaafd is, maar toen de volwassenen van nu kind waren, was er nog niet veel bekend over HB en werden de problemen die het kan geven, nauwelijks her- en erkend.
Veel hoogbegaafde volwassenen komen daardoor pas op latere leeftijd tot de ontdekking waarom ze zich altijd anders hebben gevoeld, waarom hun hoofd nooit ophoudt, waarom ze anders reageren op gebeurtenissen of hun omgeving, waarom ze vaak niet begrepen worden. Voor veel mensen is het een lastig proces, omdat ze juist dachten dat zij degenen waren die ‘dom’ zijn.

Voor die ‘beginnende’ hoogbegaafden is dit HB-Café. Hoe heb je het ontdekt en wat doet dat met je? Wat betekent het eigenlijk om hoogbegaafd te zijn? En hoe kun je je hoogbegaafdheid positief en intelligent inzetten?
Natascha Kayser en Jacqueline Wielemaker van het HB-Café Zuid-West geven een inleiding over wat hoogbegaafdheid is en vertellen over hun eigen ontdekkingstocht, maar er is ook veel ruimte om ervaringen te delen en van elkaar te leren. Uiteraard zijn meer ‘ervaren’ hoogbegaafden van harte welkom om hun ervaringen te delen.

Locatie: Het Klooster, Schorsmolenstraat 13, Breda (www.hetkloosterbreda.nl). Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 (vanaf station Breda richting Haagse Beemden) stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.
Aanvang: De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (rond 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.
Kosten: De entreeprijs bedraagt, inclusief koffie en thee, 17,50 euro per persoon.

Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: https://hb-cafe.nl/evenementen. Na aanmelding kun je online betalen via iDEAL.
Als een HB-Café vol is, is inschrijven niet meer mogelijk. Wel is er een wachtlijstformulier waarmee mensen zich kunnen aanmelden. Er wordt dan contact opgenomen als er en plaats beschikbaar komt.