15-09-2017 HB-Café Eindhoven: Workshop Groeikrachten (TPD, Dabrowski)

In Archief Eindhoven by HB-Café Eindhoven

HB-Café in Het COM (was: Centrum Aquamarijn) in Eindhoven op vrijdag 15 septembber. Spreekster is Lotte van Lith en het thema is: Psychische groei – een inzichtbiedende en ervaringsbewuste duik in de Theorie van Positieve Desintegratie (TPD).

Psychische groei – een inzichtbiedende en ervaringsbewuste duik in de Theorie van Positieve Desintegratie (TPD)

“Stel dat de persoon die inhoudelijk en analytisch bijzonder veel verbanden legt én blijk geeft van een eigenzinnig, creatief begrip van zijn wereld, zich ook emotioneel sterk bindt met hetgeen hij opvallend anders waarneemt en duidt? Waar trekt hij persoonlijke grenzen en hoe maakt deze persoon een keuze uit de intensiteit en complexiteit van de verbindingen die hij voor mogelijk houdt?”
In de theorie van positieve desintegratie heeft Kazimierz Dabrowski een psychologisch traject van persoonlijke ontwikkeling uiteengezet. Intensiteit van beleving en complexiteit van betekenisgeving, zoals kenmerkend voor begaafde personen, wordt vanuit deze theorie op ontwikkelgerichte en empathisch aanmoedigende wijze herkend en in relatie tot persoonlijke groeiprocessen begrepen. Hoe mooi, verrijkend en verreikend is dat!

Deze workshop biedt een tweevoudige benadering van de theorie:

  • Een korte introductie van de TPD, met een nadruk op de ontwikkellagen en de door Dabrowski beschreven groeidynamiek, met aandacht voor de zogeheten “dynamismen” (intrapsychische groeikrachten)
  • Twee oefeningen waarbij 1) analyse van de aan – of afwezigheid van dynamismen en 2) toepassing op en binnen persoonlijke ervaringen en betekenisgeving centraal staan.

Deelnemers aan deze workshop frissen hun kennis van de theorie op én gaan actief, creatief en interactief aan de slag met de theorie, opdat de praktijk ervan ter plekke tot leven komt. Het is fijn als je reeds bekend bent met de theorie, maar deze voorkennis is geenszins noodzakelijk. Ieder die zich aangesproken voelt om zichzelf en zijn kijk op persoonlijke ontwikkeling te onderzoeken is van harte welkom.

Graag tot dan!

Lotte van Lith specialiseert zich via haar coachingspraktijk, persoonlijke ervaren en intensieve studie in emotionele ontwikkeling, in begaafdheid & gevoeligheid, persoonlijkheidsontwikkeling en positieve desintegratie (de theorie en het proces). Zij werkt in Amersfoort als coach voor begaafde en gevoelige personen, organiseert regelmatig groepssessies en studiedagen over relevante thematiek en verzorgt op internationaal niveau lezingen.

Meer over Lotte’s werk, achtergrond en motivatie én actuele activiteiten lees je op www.alotofcomplexity.com

Locatie: COM (vh Centrum Aquamarijn), Stratumsedijk 57 in Eindhoven (ongeveer 20 minuten lopen vanaf het station). De lezing vindt plaats in de zaal COMpleet (vh Blauwe Zaal).
Openbaar vervoer per bus: lijn 7, 12, 17, 171, 172, 173, halte PC Hooftlaan
Gratis parkeren achter het Parktheater, Le Sage ten Broeklaan, daarna 5 minuten lopen tot Het COM.
Tijd: Inloop vanaf 19:00 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:30 tot 21:45 uur. Daarna kan nog worden nagepraat onder het genot van een drankje.
Entree: € 17,50 per persoon.

Voor het aanmelden voor dit HB-Café is er een online formulier op: https://hb-cafe.nl/evenementen.
Na aanmelding kun je online betalen via iDEAL/Bancontact-Mister Cash. Als een HB-Café volgeboekt is, wordt het online formulier niet meer getoond. Er is op dezelfde pagina een formulier beschikbaar om op de wachtlijst te worden geplaatst. Alleen wachtlijstmeldingen die op deze wijze binnen komen worden geaccepteerd. We nemen dan contact met je op wanneer er een plaats beschikbaar komt.