16-03-2017 HB-Café Zuid-West: HB, wat moet je ermee?

In Archief Zuid-West by HB-Café Zuid-West (Breda)

Ter gelegenheid van de Week van de Hoogbegaafdheid komt HB-coach Peter Overzier op donderdag 16 maart bij HB-Café Zuid-West in Breda een ‘spoedcursus hoogbegaafdheid’ geven. Hoogbegaafd zijn kan best lastig zijn, maar als je weet wat je valkuilen zijn, begrijpt wat de invloed van hoogbegaafdheid is op jou en je omgeving, wat je belemmert, maar ook wat je kracht is, kun je de voordelen ervan beter benutten.

Hoogbegaafd zijn is meer dan een hoge intelligentie hebben. Hoogbegaafden zijn snelle en slimme denkers, die complexe zaken aankunnen. Autonoom, nieuwsgierig, creatief en gedreven van aard. Sensitieve en emotionele mensen, intens levend, die plezier scheppen in creëren.
Dat geheel van eigenschappen is lang niet altijd een lust. Integendeel: voor veel hoogbegaafden is het een last, vooral omdat ze het niet van zichzelf weten of er als kind nooit begeleiding in hebben gehad.
Veel hoogbegaafde volwassenen komen pas op latere leeftijd tot de ontdekking waarom ze zich altijd anders hebben gevoeld, waarom hun hoofd nooit ophoudt, waarom ze anders reageren op gebeurtenissen of hun omgeving, waarom ze vaak niet begrepen worden.
Bij die ontdekking dat ze hoogbegaafd valt er veel op zijn plaats, maar het geeft ook verwarring. Want: je weet dan (eindelijk!) dat je hoogbegaafd bent, maar wat móet je ermee?

Peter Overzier (1961) begeleidt in zijn praktijk in Schiedam hoogbegaafde volwassenen die willen leren omgaan met hun hoogbegaafdheid. Ook geeft hij meerdaagse cursussen en workshops over hoogbegaafdheid. Ter gelegenheid van de Week van de Hoogbegaafdheid geeft hij speciaal voor HB-Café Zuid-West een ‘spoedcursus hoogbegaafdheid’.
“Mijn interesse in de geest van de mens is langzamerhand ontstaan in mijn werk als arbeids-en-organisatiepsycholoog”, vertelt Peter. “Hier kwam in 2001 hoogbegaafdheid bij. Samen met Noks Nauta, een van de oprichters van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen, heb ik een training voor hoogbegaafde volwassenen ontwikkeld. Tijdens de training werden de patronen duidelijk waarmee hoogbegaafden kunnen worstelen. Ik vind het menselijk brein een prachtig instrument wat zijn weerga in mogelijkheden niet kent, maar daardoor soms ook moeilijk tembaar is. Ik struikel daar zelf ook wel eens over, maar in de loop van de jaren heb ik respect gekregen voor het ontembare. Het geeft je veel, en als je om kunt gaan met de mindere kanten kun je veel bereiken. Aristoteles zei het al: Jezelf kennen is het begin van wijsheid.”

HB-Café Zuid-West is een initiatief van het IHBV, het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen. Een HB-café is een informatieve, informele bijeenkomst om kennis over, en inzicht in hoogbegaafdheid te vergroten, en daar in een ongedwongen sfeer over te kunnen praten. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafden zelf, maar uiteraard zijn partners, collega’s, vrienden en andere belangstellenden ook van harte welkom.

Het HB-Café ‘HB, wat moet je ermee?’ wordt gehouden op donderdag 16 maart, in Het Klooster aan de Schorsmolenstraat in Breda. De deuren gaan open om 19.00 uur, om 19.30 uur begint het inhoudelijke gedeelte. Na afloop (omstreeks 22.00 uur) is er ruim de gelegenheid tot napraten.
Parkeren is gratis op het eigen terrein van het klooster. Buslijn 2 stopt pal voor de deur bij de halte Schorsmolenstraat.

De entree bedraagt € 17,50 per persoon. Koffie, thee, water en één andere consumptie zijn inclusief. Aanmelden kan via https://hb-cafe.nl/evenementen. Daar vind je ook het formulier voor de wachtlijst, mocht het HB-Café al zijn volgeboekt.
IHBV en HB-café Zuid-West zijn ook te vinden op Facebook: facebook.com/InstituutHBVolwassenen en facebook.com/HBzuidwest

Datum: donderdag 16 maart 2017
Aanvang: 19.30 uur (ontvangst vanaf 19.00 uur)
Locatie: Het Klooster, Schorsmolenstraat 13, Breda (www.hetkloosterbreda.nl)
Kosten: € 17,50
Inschrijven: www.ihbv.nl/evenementen