23-10-2015 ‘Hoogbegaafdheid als kwetsbaarheid’

In Archief Arnhem by HB-Café Arnhem

23 Oktober 2015: HB-Café Arnhem, workshop over ‘Hoogbegaafdheid als kwetsbaarheid’

Op vrijdagavond 23 oktober was is er weer een HB-Café in Arnhem met als thema: ‘Hoogbegaafdheid als kwetsbaarheid’, in de vorm van een workshop.

Onderstaand is de oude aankondigingstekst, zodra het verslag gereed is, wordt dat hier geplaatst.

Hoogbegaafdheid is geen ziekte. En hoogbegaafdheid is dus ook geen ‘diagnose’ (in de psychiatrische zin van het woord). Hoogbegaafdheid is echter ook geen vanzelfsprekende garantie voor een gelukkig en zinvol bestaan.Hoogbegaafdheid is een kans, maar ook een kwetsbaarheid. Door de aard van wat hoogbegaafdheid is, ben je kwetsbaarder voor verstoring van balans, voor een heftiger uit de rails lopen als er eenmaal onbalans is. Alleen al het anders zijn dan de middenmoot maakt je kwetsbaar. Vervolgens brengen de verschillende elementen die tezamen hoogbegaafdheid vormen op hun beurt hun eigen kwetsbaarheden met zich mee. Wij noemen dat de valkuilen van hoogbegaafdheid.

In de workshop zullen we ingaan op het herkennen van de valkuilen en zullen we de bezoekers aan het werk zetten om (met elkaar) strategieën te bedenken die bij hen persoonlijk passen.
Gastsprekers op deze avond zijn Maud van Thiel (psychotherapeut) en Imanda Slief-Boom (psycholoog), beiden gespecialiseerd in hoogbegaafdheid.