25-09-2015 ‘Kerntalenten en perfectionisme’

In Archief Utrecht by HB-Café Utrecht

HB-Café Utrecht: Kerntalenten en perfectionisme

Het HB-Café Utrecht werd op de website van IHBV aangekondigd met een uitspraak van Daniëlle Krekels: Als mijn oog geopereerd moet worden, hoop ik een chirurg te treffen die heel veel ‘goesting’ heeft voor technische details en voor schoonheidsdetails!

Deze zin brengt beide onderwerpen van de avond samen.

Op de mooie nazomeravond van 25 september 2015 werd in het Springhuys in Utrecht om exact half acht begonnen. De sprekers van de avond zijn Frans Corten en Ali Hekman. Ali begint met zich voor te stellen. Net als Frans is ze coach en gebruikt hierbij de methode van kerntalenten. Ali begint bij haar jeugd en neemt ons via haar werk bij de bank en werk bij arbo-artsen mee naar de drijfveren die haar leiden. Frans is op de universiteit begonnen als bioloog van ‘vreemde vogels’. Via een aannemersbedrijf groeit hij door richting loopbaanadviseur. Wanneer hij via een klant een vreemd gestructureerd rapport te zien krijgt die gemaakt is door Daniëlle Krekels, komt hij voor het eerst in contact met kerntalenten. Meer over Ali (alihekman.nl) en Frans (werkenwaarde.nl) kun je vinden op hun websites.

utrecht 2-10-1

utrecht 2-10-2

utrecht 2-10-3

Het programma van de avond wordt voorgelegd. Voor de pauze wordt er gesproken over perfectionisme, gevolgd door een korte uitleg van het begrip en de methode kerntalenten. Tijdens de pauze kunnen vragen via een papieren strookje aangeleverd worden. Deze vragen zullen na de pauze besproken worden.

Per tafel wordt er vervolgens bediscussieerd wat het antwoord is op de vraag: Wat is perfectionisme? De uitkomsten van deze groepsdiscussies worden algemeen gedeeld.
Op de vraag wie van de aanwezigen perfectionistisch is, antwoorden negentien personen ‘ja’, zes personen ‘nee’ en twee personen ‘weet niet’. Het stuk over perfectionisme wordt afgesloten met een verwijzing naar de uitspraak van Daniëlle Krekels.

Kerntalenten is in België ontwikkeld door Daniëlle Krekels door een model te maken nadat ze meer dan 10.000 interviews heeft gehouden. Ze heeft een methode gemaakt waar iedereen in geplaatst kan worden. Haar definitie van kerntalent = Aard + Potentieel + Goesting. Vrij vertaald naar het Nederlands is goesting ‘waar wordt je blij van’. Er zijn 23 kerntalenten verdeeld over de volgende zeven categorieën:

Creativiteit en probleem oplossen (4)
Kennisverwerving (2)
Structuur en strategie (4)
Sociaal (3)
Empathie (3)
Ondernemerschap, competitie (4)
Naar buiten treden (3)

Voor elk kerntalent krijgt iemand één van de drie beoordelingen: Klein, half of sterk. Dit zorgt ervoor dat er meer dan 94 miljard mogelijke combinaties (323) zijn. De beoordelingen worden afgeleid uit de activiteiten uit iemands jeugd (tussen de vier en twaalf jaar).

Voor de aanwezigen was er een kleine selectie uit de vragenlijst van Kerntalenten gemaakt. Hierbij werd het kerntalent “Oog voor details” doorgenomen.

Wanneer iemands kerntalenten bekend zijn, kan er gericht gekeken worden welk werk en welke activiteiten het beste bij deze persoon past. Wanneer er te veel gebruik gemaakt wordt van kerntalenten met de beoordeling klein, is er een grote kans op een burnout. Deze kleine kerntalenten kosten namelijk energie. Om een boreout te voorkomen is het noodzakelijk dat minstens 70% van de sterke kerntalenten benut worden.

Tijdens het beantwoorden van de vragen werd nog extra ingegaan over deze methode en de werkwijze om kerntalenten te beoordelen.

De avond had een zeer speciale afsluiting. Ali Hekman zong een passend lied van Karin Bloemen met de titel ‘Lef’. Wil je zelf het lied horen (gezongen door Karin Bloemen) met de geschreven tekst erbij, kijk dan hier op Youtube.

Na deze informatieve avond was er uitgebreid de mogelijkheid om gezamenlijk na te praten onder het genot van een drankje en een hapje.

 

Frank van Rooijen