25-09-2015 “Mind full of mindful?”

In Archief Zwolle by HB-Café Zwolle


Deze avond over mindfulness bij hoogbegaafden werd verzorgd door de ervaren mindfulness trainer Lucien Staarink in samenwerking met Arja Roozemond, integratief therapeut. Arja heeft de avond ingeleid met een uitleg over hoogbegaafdheid, en waarom mindfulness goed kan helpen om als hoogbegaafde minder stressvol te leven.

Lucien heeft daarna uitgelegd, maar vooral ook laten ervaren wat mindfulness is.

Een uitspraak van Eckhart Tolle werd aangehaald: ”Voelen brengt je dichter bij de waarheid over wie je bent dan denken.” Een toepasselijke uitspraak bij dit hoogbegaafde publiek….

De kern van mindfulness is “ervaren zonder oordeel”, waarbij je niet in gevecht gaat met jezelf.
Zeer treffend was hierbij dat Lucien zowel in zijn presentatie, als in de manier waarop hij reageerde op vragen en opmerkingen deze kernboodschap uitdroeg. In zijn presentatie was hij zoveel mogelijk in het hier en nu, waardoor hij af en toe rustig de tijd nam om de draad van zijn verhaal op te pakken. Als er na een oefening met het publiek ervaringen werden gedeeld, was zijn reactie steeds gericht op onderzoeken en aanvaarden van wat er “is”. Het deed mij realiseren dat we zo gauw geneigd zijn dat wat we voelen te verklaren met denken.

Het publiek werd uitgenodigd verschillende oefeningen te doen.
Enkele ervaringen uit de zaal: “Ik voel mijn vermoeidheid”; “Mijn gedachten maken dat mijn aandacht wegdrijft, maar daarna kan ik mijn aandacht ook weer terugbrengen”; “Ik besef nu dat ik mijn grenzen negeer.”

Er was ook veel informatie over de achtergronden van mindfulness. Mindfulness als techniek komt voort uit het Boeddhisme. Jon Kabat-Zinn heeft het in de tachtiger jaren – min of meer losgekoppeld van het boeddhistische sfeer – geïntroduceerd in het westen.

Er is inmiddels aardig wat wetenschappelijk bewijs dat mindfulness op verschillende gebieden een aantoonbare verbetering laat zien. Voorbeelden zijn: minder piekeren, stressreductie, verbeteren van focus, versterken van werkgeheugen, verminderen van emotionele reactiviteit, grotere cognitieve flexibiliteit en meer relatie-tevredenheid.

Een bijzonder interessante avond, waarin voldoende achtergrondinformatie werd gegeven over mindfulness en de aanwezigen in de praktijk hebben kunnen ervaren wat het is. Zeker interessant voor hoogbegaafden die af en toe te maken hebben met een druk hoofd. Daarom jammer dat er maar een zeer beperkte opkomst was deze avond. De aanwezigen hebben de avond beslist gewaardeerd, zo bleek uit de evaluaties achteraf.

 

Marga Spaanjaars