16-01-2015 “Talenten, vooroordelen en blinde vlekken”

In Archief Delft by HB-Café Delft

Verslag van het HB-Café in Delft op 16-01-2015 over Talenten, vooroordelen en blinde vlekken.

Wat zijn KernTalenten, wat betekenen ze, hoe kun je ze vinden, zijn ze belangrijk? Hoogbegaafden zijn vaak goed in veel dingen, maar competenties vallen niet altijd samen met KernTalenten, wat betekent dat in de praktijk?
Over deze vragen hebben we het op 16 januari bij het HB-café van het IHBV. Twee KernTalenten-analisten, Pauline Coret en Anna Geburtig vertellen ons erover met een tweeledige ingang: vooroordelen over hoogbegaafdheid uit het Vooroordelenspel Hoogbegaafdheid Volwassenen, en achtergrondinformatie over de KernTalentenmethode.

Veel hoogbegaafden klappen dicht als wordt gevraagd naar hun talenten. Zij hebben wat dat betreft een blinde vlek. Via een KernTalentenanalyse kunnen ze erachter komen wat de talenten zijn die zijn aangeboren. Het spel waar je het meest plezier in had tussen je 4e en 12e jaar vormt hiervoor de basis. In die periode doe je onbekommerd dat wat je het meeste ligt en daaruit zijn je talenten te destilleren.

We worden in de loop van de avond getriggerd met stellingen uit het Vooroordelenspel zoals: hoogbegaafden zijn slecht in sport; hoogbegaafden zijn vaak ongevoelige mensen; hoogbegaafden verdragen geen autoriteit boven zich. Iedereen gaat met elkaar in gesprek over deze uitspraken. De stellingen gaan over talenten en dit is een manier om hierover in gesprek te raken: is dat zo? Hoe zit dat bij jou?

Het publiek krijgt een paar vragen om te demonstreren hoe de vragenlijst voor de KernTalenten werkt. Er wordt een rijtje met een bepaald soort spelletjes gegeven en daar kies je voor jou het leukste uit en geef je op een scorelijn aan hoe leuk je dat toen vond. Al deze spelletjes blijken zicht te geven op invulling van een bepaald talent, bijvoorbeeld ‘initiatief nemen en autonomie’.

De kracht van de methode is dat er binnen de talenten vele nuances zijn. Zo kun je op verschillende manieren graag in een team werken. Achter dit soort dingen komen, kan heel verhelderend zijn. Verwachtingen of eisen die je jezelf stelt, kun je loslaten als je ontdekt dat hier ook helemaal niet je talenten liggen.
Wat ook duidelijk wordt: sterke talenten aanspreken geeft veel energie, klein scorende talenten kosten veel energie, zelfs als je er toch goed in bent (doordat je er competenties op hebt ontwikkeld). Uitzoeken hoe dat bij jou zit kan duidelijk maken hoe het komt dat je tegen een burn- of bore-out aanloopt.

De KernTalentenmethode is ontwikkeld door Danielle Krekels. Zij heeft hiervoor heel uitgebreid empirisch onderzoek gedaan onder meer dan 10.000 mensen. In het boek Beken(d) Talent, ken je KernTalenten en maak de juiste keuzes voor je studies, je werk en je leven legt ze uit hoe de methode werkt en beschrijft ze een aantal ervaringsverhalen van bekende Vlamingen. Momenteel wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de methode op de Vrije Universiteit Brussel.

Deze avond werd duidelijk hoe de KernTalentenmethode kan helpen om blinde vlekken op te sporen en helderheid te krijgen in hoe je in elkaar zit. Er zijn wel 94 miljard mogelijkheden en varianten mogelijk binnen deze methode, dat kan dus heel erg op de persoon toegesneden worden. Alleen de vragenlijst invullen is niet voldoende, een diepte-interview en persoonlijke begeleiding zorgen ervoor dat er een passend profiel gevonden kan worden.
Een zinvolle avond die weer stof tot napraten en nadenken gaf.

Napraten over deze avond kan op het HB-forum, in dit topic.

Contactgegevens: Pauline Coret http://www.kernkompas.nl/ , Anna Geburtig http://www.stichtinggalileo.nl

Verslag Hilde Cromjongh