07-09-2012: “Hoe herken ik mijn (innovatieve) ideeën? Hoe ga ik ermee om?”

In Archief Delft by HB-Café Delft

Hoe ga ik om met mijn overvloed aan (innovatieve) ideeën?

Op 7 september 2012 vond voor de eerste keer een HB-café in Delft plaats.

Schrijver en journalist Sigrid van Iersel, die zich met innovatie en ideeën bezighoudt, (http://idenmaker.blogspot.nl) maakte het volgende verslag van de avond (op haar weblog staat overigens een uitgebreidere versie):

Veel hoogbegaafden weten niet altijd hoe ze effectief omgaan met hun ideeën. Vaak raken ze er zelfs door overspoeld en komt er niets uit hun handen. En dat terwijl innovatieve ideeën van groot belang kunnen zijn voor een organisatie of de samenleving.

Onder leiding van Noks Nauta (IHBV, Delft) en Marieke van der Zee (Buro Mare, Den Haag) kwamen circa vijftig mensen op 7 september bijeen bij het HB-café in Delft. Leidinggevenden vinden hoogbegaafden met veel ideeën nogal eens bedreigend, bleek uit de reacties van het publiek.

Mensen met slimme ideeën hebben nogal eens geleerd dat ze er beter hun mond over kunnen houden. Ondertussen hebben hoogbegaafden niet altijd in de gaten dat hun idee best bijzonder is. Zelf vinden ze vaak dat hun idee erg voor de hand ligt.

De deelnemers bespraken de meest voorkomende problemen en reikten elkaar oplossingen aan.

hbcafedelft7-9

Te veel ideeën

Hoogbegaafden hebben vaak last van enorme drukte in hun hoofd. Dat uit zich soms in slapeloosheid of erger. “Soms ben ik zo aan het denken dat ik misselijk word”, zei een van hen.

Andere deelnemers brachten diverse suggesties in om hiermee om te gaan. Sommigen hebben baat bij yoga of een wandeling in de natuur. Anderen noteren hun invallen meteen en organiseren zo rust in het hoofd. “De smartphone vind ik geweldig, want die heb ik altijd bij de hand”, zei een deelneemster.

Ideeën zijn moeilijk te verwoorden

Hoogbegaafden denken vaak sterk associatief of ze zien hun idee als een groot beeld voor zich. Ze vinden het lastig om er woorden aan te geven en zo hun idee voor het voetlicht te brengen.

Om dit te ondervangen kun je een andere persoon inschakelen als tolk om jouw ideeën te vertalen. Zo’n persoon is open, eerlijk en nieuwsgierig. Het is gemakkelijker om ideeën te vertellen aan mensen die doorvragen en niet met het idee vandoor gaan.

Zoek er woorden bij of een herkenbaar beeld, suggereerden deelnemers. Begin met het probleem duidelijk te maken: waar zit de pijn? Waar komt het idee vandaan? En voor wie is het een oplossing?

Ideeën bezorgen de omgeving overkill

Een organisatie kan de grote hoeveelheid ideeën vaak niet aan. Collega’s voelen zich overdonderd of zitten niet te wachten op een ‘cognitieve uitdaging’.

De oplossing: breek je ideeën op in stappen en neem anderen er in mee, ook al ben je zelf in je hoofd al vele stappen verder. Vraag bijvoorbeeld aan anderen of ze het probleem herkennen en er ook ideeën over hebben. Het belangrijkste is dat je idee uitgevoerd wordt, niet dat je erkenning krijgt.

Je moet je ideeën ook zelf uitvoeren.

Wie een idee naar voren brengt, moet het vaak ook uitvoeren. Diverse hoogbegaafden vinden uitwerken saai en zijn daarin niet geïnteresseerd, omdat ze voortdurend nieuwe ideeën krijgen.

Wel hebben deze ideeënbedenkers graag een passende plek in een organisatie, waar ze volop ‘los’ kunnen. “Er is niets mooiers dan deelname aan een denktank”, aldus een deelnemer. “Laat ons spuien en maak er gebruik van.”

Naschrift vanuit het IHBV

Dit eerste HB-café in Delft vonden wij zeer geslaagd. Dankzij steun van de Gemeente Delft kon de toegangsprijs wat lager zijn. Er zijn rond de 50 mensen geweest, een hele mooie opkomst. We hopen dat het HB-café in Delft een blijver zal worden naast de locatie Arnhem. Wellicht komen er nog meer locaties.

Op het HB-forum kan iedereen die dat wil, virtueel napraten. Klik hier om doorgestuurd te worden (nieuw venster).